Nuorisotakuun toteutuminen parantunut Turun seudulla

Off

Koulutustakuu toteutuu, toisen asteen koulutusten läpäisy on hyvällä tasolla ja nuorisotyöttömyys on laskenut vuodessa lähes 20 prosentilla. Nämä nuorisotakuun toteutumisen kannalta myönteiset asiat nousivat esille Turun kaupungin järjestämässä nuorisotakuu-seminaarissa.

Vuonna 2014 asetetun ja esimerkiksi Turun kaupungin strategiaan kirjatun vision mukaan nuorisotakuu toteutuu Turun kaupungissa ja seutukunnassa vuonna 2017. Aivan tähän ei ole päästy, mutta kehitys on silti ollut myönteistä.

Vielä kymmenen vuotta sitten noin kuusi prosenttia turkulaisista nuorista jäi peruskoulun jälkeen koulutuksen ulkopuolelle. Tällä hetkellä käytännöllisesti katsoen kaikille löytyy peruskoulun jälkeen opiskelupaikka. Myös toisen asteen koulutusten läpäisy on koko ajan parantunut, vaikka tällä saralla onkin vielä parannettavaa.

”Paljon myönteistä on tapahtunut ja monessa asiassa taustalla on eri toimijoiden hyvä yhteistyö Turun seudulla ja koko maakunnassa. Myös uhkakuvia on toki edelleen olemassa. Tällaisia ovat esimerkiksi poikien suurentunut syrjäytymisriski ja se, että jopa joka kymmenennellä nuorella on heikko lukutaito”, summasi seminaarin yhteydessä järjestetyssä paneelikeskustelussa puhunut Turun kaupungin sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen.

Positiivisiin muutoksiin kuului myös pitkään huolestuttavan korkealla olleen nuorisotyöttömyyden kääntyminen laskuun. Suunta näyttää olevan myönteinen myös tulevaisuudessa.

”Työvoiman kysyntä pysyy Turun seudulla lähivuodet hyvällä tasolla. Tähän vaikuttaa positiivisen rakennemuutoksen ohella eläköityminen. Erityisen vahvaa kysyntä on teollisuudessa ja rakentamisessa, missä tarvitaan suunnittelijoita, työnjohtoa ja työntekijöitä. Näiden alojen myötätuuli leviää toki sitten myös palveluihin”, kertoi Varsinais-Suomen ELY-keskuksen analyytikko Juha Pusila.