Kielten opettajat kehitivät kiertotalousoppitunnin ruotsin kurssille Vaasassa

Kielten opettajat kehitivät kiertotalousoppitunnin ruotsin kurssille Vaasassa

Vierailimme joulukuussa 2019 ruotsin ja muiden vieraiden kielten opettajien kanssa kierrätysgalleria Minimossenilla Vaasan Isolahdessa. Vierailu oli osa Lukion Työelämäkumppanit –hanketta, jonka tarkoituksena on lisätä lukioiden ja yrityselämän kontakteja. Kierrätys ja kiertotalous ovat ajankohtaisia teemoja ja niitä käsitellään myös kielten kursseilla. Tämän vuoksi halusimmekin perehtyä siihen, miten kiertotalous näkyy Vaasassa ja uudessa kierrätysgalleriassa. Stormossenin (vaasalainen jäteyhtiö, joka omistaa Minimossenin) viestintäpäällikkö Nina Lindman otti meidät opettajat vastaan, ja kertoi meille ruotsiksi Minimossenin konseptista.

Kierrätysgallerian ideana on, että Stormossen poimii heille tulevasta jätevirrasta ehjät tavarat, jotka menevät eteenpäin Minimossenin tiloissa toimiville yrittäjille. Tämän jälkeen yrittäjät tarvittaessa korjaavat tai tuunaavat tavaroita ja myyvät ne eteenpäin. Näin täysin käyttökelpoinen tavara ei päädy poltettavaksi ja ympäristön kuormitus vähenee. Vierailu uudenkarheassa kierrätysgalleriassa oli opettajien mielestä kiinnostava ja inspiroiva. Tarkoituksena oli myös päästä vierailemaan opiskelijoiden kanssa Minimossenilla, mutta korona sotki hieman kuvioita.  

Jouduimmekin ottaa varasuunnitelman käyttöön, ja kutsuin VASEKista (Vaasan seudun kehitys oy:sta) projektipäällikkö Göran Östbergin vieraaksi lukion ruotsin kurssille (RUA7). Kurssin aiheena on kestävä elämäntapa, joten Göranin pitämä esitys kestävästä kehityksestä sopi hyvin kurssin teemaan. Hän kertoi pääasiassa siitä, mitä Vaasan seudulla tehdään kestävän kehityksen ja kiertotalouden suhteen. Kysyttävää ja keskustelua syntyi vieraan ja opiskelijoiden välille ja aiheesta olisikin riittänyt juteltavaa seuraavallekin oppitunnille. Kotitehtäväksi opiskelijat saivat käydä omatoimisesti tutustumassa kierrätysgalleria Minimossenissa ja ottaa kuvia paikan päällä ja kirjoittaa ruotsiksi vierailustaan. 

Yhteistyö Minimossenin ja VASEKin kanssa syvensi mukavasti kierrätysteemaa, jota ruotsin kurssilla kävimme. Lisäksi opiskelijoista oli mukavaa vaihtelua saada natiivi kielenpuhuja vierailemaan oppitunnille ja päästä tutustumaan uuteen kierrätysgalleriaan. Tällaisia oppitunteja saisi kuulemma olla enemmänkin. 

Ruotsinopettaja Tiina  

Vaasan lyseon lukio 

Comments are closed.