Sarjakuvapiirtäjä vierailulla KU3 -kurssilla

Sarjakuvapiirtäjä vierailulla KU3 -kurssilla

 

Kuvataidekurssi Ku3 keskittyy mediaan. Tähän teemaan sopi hyvin porilaisen sarjakuvatuottaja ja -taiteilija Vesa Vitikaisen luento jintohimoisen sarjakuvadiggarin työstä. Niinkuin usein luovalla alalla, harrastus vie mennessään ja työllistää tekijänsä. Luova työ ei elätä, joten hänen pääasiallinen ansionsa tulee muualta. Hän on tyypillinen luovien alojen edustaja. Tämä trendi korostuu tulevaisuudessa muillakin aloilla ja on arkipäivää nykylukiolaisten tulevassa työnkuvassa.

Vitikaisen kiinnostus Suomen historiaan ja varsinkin sotahistoriaan on ollut aikoinaan kimmoke hänen harrastukselleen. Sarjakuvassa on tilaa sekä fiktiolle että todellisten tapahtumien mahdollisimman tarkkaan tulkintaan. Usein sarjakuvantekijät ovatkin erikoistuneet johonkin tiettyyn genreen. Näitä sarjakuvia lukee tyypillisiesti yli 50 vuotiaat ja erityisesti miehet. Ajatus siitä, että sarjakuva olisi pelkästään nuorison ja lasten juttu, on vanhanaikainen.

 

Vitikainenkin aloitti piirtämällä sarjakuvia, mutta huomasi nopeasti että hyviä käsikirjoituksia oli niukasti saatavilla. Hän huomasi myös että moni hänen ystävistään oli parempia ja ainakin nopeampia piirtäjiä. Niinpä hän on keskittynyt käsikirjoittamaan, tuottamaan ja julkaisemaan sarjakuvaa. Lähes koko vapaa-aika meneekin erilaisissa tuotantopalavereissa sarjakuvamessuilla ja käsikirjoittaessa. Hän edelleen myös piirtää sarjakuvaa jonkin verran. Hänen perustamansa kustannusyhtion on Musta Ritari ja hänen kuuluisin fiktiivinen hahmonsa on nimeltään Kersantti Napalm.

 

 

Liisa Punkari, Kuvataiteen opettaja, Porin Lyseon koulu ja lukio

Comments are closed.