Lukiolaiset mukana YLE Tieteen I love muovi -kampanjan videon teossa Vaasassa

Lukiolaiset mukana YLE Tieteen I love muovi -kampanjan videon teossa Vaasassa

Vaasan lyseon lukiossa järjestettiin 12.—13.4.2019 Lukion työelämäkumppanit -luentosarjan osana I love muovi -workshop yhteistyössä YLE Tieteen kanssa. Vaasan lyseon lukion opiskelijat tekivät yhteistyötä YLE Tieteen tuotannon kanssa tekemällä pienen videotarinan Vaasan lyseon lukion opiskelijoiden tekemän muovinkierrätysastiat kansalaisaloitteen kampanjoinnista YLE:n I love muovi -toritapahtuman yhteydessä Vaasassa. YLE:n I love muovi -kampanjan tavoitteena oli saada suomalaiset näkemään muovi uudessa valossa. Suomi on edelleen jäljessä muovin kierrätyksessä muihin Euroopan maihin verrattuna. Tästä syystä YLE halusi haastaa suomalaiset kierrättämään enemmän, sillä muovia todellakin voi käyttää uudelleen. Muovin kierrättäminen olisikin paljon parempi vaihtoehto, kuin siitä kokonaan luopuminen.  Se edellyttää vain sitä, että kaikki lähtevät kierrätykseen mukaan.

YLE:n I love muovi -kampanjassa mukana oleminen ja videotarinan suunnittelu ja kuvaaminen oli todella mielenkiintoista. Siinä pääsi näkemään ja kokemaan monenlaista niin työelämästä kuin siitä, mitä on yrittää vaikuttaa. Tapahtumaan valmistautuminen alkoi suunnittelemalla banderolli pisteellemme I love muovi -tapahtumassa. Banderollin valmistelun loppuvaiheessa YLE:n luovista sisällöistä tulivat Yle Tieteen toimittaja Tiia Nurmilaakso sekä kuvaaja Niina Mathis seuraamaan ja kuvaamaan tekemistämme.

Oli hienoa päästä näkemään ja olla mukana, miten video- ja TV-sisältöä tuotetaan käytännössä. Samalla he kertoivat omista työtehtävistään ja työnkuvastaan. Vaikka jonkinlainen ajatus TV-työstä olikin jo etukäteen, todellisuudessa tekemistä ja mietittävää oli paljon enemmän. Pieninkin yksityiskohdat tuli ottaa huomioon ja miettiä läpi, jotta kuvattavasta materiaalista sai mahdollisimman sujuvaa. Oli muun muassa tarkkaa, että muistimme missä ja kenen vieressä seisoimme tai istuimme. Tuona päivänä tehtiin myös muutama haastattelu ja myös haastattelua tehdessä oli tärkeää, että tausta näytti hyvältä eikä muuttunut kesken kaiken.

Seuraavana päivänä YLE tuli kuvaamaan toimintaamme Vaasan torilla I love muovi –tapahtuman aikana. He kuvasivat muun muassa pisteemme pystytystä torille sekä kansalaisaloitteemme kampanjointia ohikulkijoille. Sellaisten kohtausten kuvaaminen oli erilaista, kuin mitä olin sen ajatellut olevat. Lopputulos oli hieman jopa parempi, kuin mitä odotti. Vaikka jotkut kuvatut pätkät olivat todella lyhyitä, niistä sai silti hyvää sisältöä. Olisi ollut hienoa päästä näkemään myös leikkausprojektia. Vaikka myös kuvausosuus oli tärkeää, ja useita kohtauksia joutui esimerkiksi kuvaamaan useaan otteeseen. Oli myös hienoa, että kuvattavaa materiaalia ei ollut käsikirjoitettu etukäteen, vaan kaikki ideoitiin paikan päällä tapahtumien perusteella. Valmis videotarina päätyi YLE:n muovikiertueen loppulähetykseen, joka esitettiin YLE:n kanavalla 4.5.2019.

Toritapahtumassa pääsi tutustumaan myös kampanjan muihin yhteistyökumppaneihin Vaasan kaupungin viestinnän ja markkinoinnin ihmisiin sekä Strormossenin kierrätyksen asiantuntijoihin.
YLE:n I love muovi -kampanjaan kuului myös kilpailu muovin kierrättämisestä viiden eri kaupungin välillä. Nämä kaupungit olivat Tampere, Lahti, Vaasa, Joensuu ja Oulu. Näistä kaupungeista ehdottomasti parhaiten pärjäsi Vaasa, joka keräsi yli 3800 kiloa pakkausmuovia! Tämä voitto ansaitsi Vaasalle “huippulajittelian tittelin”.

Teksti: Iida Munkki

Kuvat: Mika Jokiaho

Comments are closed.