Kategoriat
Artikkelit

Sukellus kielitietoisuusvideoiden maailmaan!

Työni Polkuja -hankkeessa YTOjen selkokielistämiseksi on edennyt Tredussa hurjaa vauhtia ja tulin kertomaan kuulumisia kielitietoisuuden maailmasta. Teen töitä S2-opettajana (eli suomi toisena kielenä) suurella sydämellä Tampereen Tredussa. YTOjen selkokielistäminen oli syksyn alussa jo hyvässä vauhdissa, mutta mieltäni painoi kysymys: miten saisin kielitietoisuuden ilosanomaa jalkautettua ei-kielitieteilijöiden piiriin?

Mitä kielitietoisuus siis oikein tarkoittaa? Lyhyesti määriteltynä kielitietoisuus tarkoittaa kielenpuhujan kielellisten resurssien huomioimista ja pedagogiikkaa, joka huomioi erilaisista kielitaustoista ponnistavat oppijat. Keskellä syksyä päähäni pilkahti ajatus videokirjastosta, joka olisi tarkoitettu ammatillisille opettajille sekä yto-opettajille. Alun perin kollegat ideoivat kielitiedon opiskeluun tarkoitettua kurssia, ja tämä videokirjasto syntyi opettajan avuksi ja tukemaan kielitietoisuutta käsittelevää kurssia.

Mistä lähdin liikkeelle? Onko minulle salainen tubettaja-menneisyys? Miksi päädyin opetusvideoihin? Minulla ei ole sen kummallisempia digitaalisia valmiuksia kuin muillakaan, vaan ryhdyin kokoamaan ensiksi listaa haasteista, joita opettajat kohtaavat. Päätin, että videot tulevat näkyviin Tredun JokaOpe-sivustolle, jonne kaikilla on pääsy. Yritin muotoilla haasteet myös kysymysmuotoon, jotta videoissa olisi selvä ongelma, johon pyritään vastaamaan. Luonnollisesti kuulin ensimmäiseksi S2-kollegoitani. Kirjoitin kynä sauhuten ajatuksia ylös, ja vähitellen ideoita alkoi muodostua. Jututin seuraavaksi myös ammatti- ja yto-opettajia ja mietin omia kokemuksiani S2-tuessa ammattitunneilla. Opettajat kaipasivat tukea suulliseen viestintään, ymmärtämisen varmistamiseen, etäopiskelun helpottamiseen ja kirjallisten ohjeiden muotoiluun. Näiden perusteella lähdin etsimään lähdemateriaalia, joka helpottaisi kysymyksiin vastaamista.

Materiaalin etsintään hujahti tovi. Seuraavaksi lähdin seikkailemaan Abode Sparksin maailmaan. Ajattelin, että haluan videoiden katseluun olevan mahdollisimman pieni kynnys. Tarpeellista oli siis miettiä videoiden pituutta ja päätin, että videokirjastoni tulee koostumaan lyhyistä ja helposti ymmärrettävistä tietoiskuista, joiden avulla opettaja voi haltuunottaa isojakin kokonaisuuksia kielitietoisuudesta. Halusin, että opettajilla olisi mahdollisimman helppo saada tietoa miellyttävässä formaatissa. Jos kielitietoisuuden ymmärtämistä haluaa syventää, päätin kerätä videoiden yhteyteen myös listan suositeltavasta materiaalista.

Seuraava vaihe oli videokirjaston testaus kohderyhmällä eli Tredun opettajilla. Uskaltauduin jakamaan linkit muutamalle ammatti- ja yto-opettajalle. Sain palautetta kohderyhmältä ja myöhemmin vielä Polkuja-hankkeen kollegoilta. Matka kielitietoisuuden maailmaan on ollut pitkä, mutta antoisa! Videot ovat nyt kaikkien nautittavissa Youtubessa.

Antoisaa matkaa kohti kielitietoisuutta!

Linkki videokirjastoon: Tredun projektit – YouTube

Pilkahduksia tarjosi:
Tiina Huovila
Polkuja-hanke Projektipäällikkö
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu