Vaasan lyseon lukion kieltenopettajat tutustumassa Vaasan yliopiston Kielikeskuksen toimintaan

Vaasan lyseon lukion kielten opettajat vierailivat Vaasan yliopiston Kielikeskuksessa tammikuussa 2018. Kielikeskuksen johtaja Niina Pilke esitteli meille Kielikeskuksen toimintaa ja Liikkuvuuspalveluista Ahmed Hamad esitteli puolestaan laitoksen vaihto-opiskelutarjontaa ja -mahdollisuuksia.

Sekä lukion opettajat että yliopiston henkilökunta olivat hyvin tyytyväisiä yhteistyöhön LukioTEKO-hankkeen myötä. Emme saaneet vain tietoa Kielikeskuksen ja Liikkuvuuspalvelujen toiminnasta, vaan pääsimme myös vaihtamaan kuulumisia toisen asteen ja korkea-asteen välillä. Tästä hyötyivät myös opiskelijamme, sillä veimme heille tietoa sekä kielten opiskelusta yliopistossa että vaihto-opiskelusta.

Vierailu Vaasan yliopiston kieliskeskuksessa innosti meitä esittelemään vaihto-opiskelumahdollisuuksia ruotsin kielen suullisilla kursseilla maaliskuussa 2018. Päätimme kertoa opiskelijoille vaihto-opiskelusta enemmän, sillä aihe tuntuu kiinnostavan monia lukio-opiskelijoita.

Kohderyhmäksemme valikoitui kaksi suullisen ruotsin ryhmää (Ru8-kurssi). Ryhmät valikoituivat kurssin sisällöllisistä ja aikataulullisista syistä. Yhdistimme kaksi rinnakkaisryhmää ja ruotsin kielen opettajat pääsivät tekemään yhteistyötä pitämällä oppitunnin yhdessä. Toisen ryhmän kanssa jatkoimme vielä seuraavalla oppitunnilla.

Opiskelijoille pidettiin aluksi lyhyt tietoisku eri vaihto-opiskelumahdollisuuksista ja mitä vaihtoon lähtevältä opiskelijalta vaaditaan. Lisäksi, opettaja kertoi omista vaihto-opiskelu kokemuksistaan ja näytti valokuvia. Tämän jälkeen opiskelijat pääsivät mm. katsomaan videoita, etsimään tietoa internetistä, pohtimaan ja keskustelemaan vaihto-opiskeluun liittyen.

Opiskelijat vaikuttivat innostuneilta ja saimmekin monilta positiivista palautetta mielenkiintoisesta aiheesta ja oppitunnista. Opiskelijoista monet olivat jo aiemmin pohtineet, että uskaltaisivatko joskus lähteä ulkomaille opiskelemaan ja halu lähtemiseen tuntui kasvaneen projektin myötä. Toisin sanoen, onnistunut kokeilu kaikin puolin!

Ruotsin kielen opettaja Tiina, Vaasan Lyseon lukio.