Kategoriat
Artikkelit

Finlandssvenska nätverksträffar

Rätt att kunna: Finlands-svenska nätverks-träffar 2021-2022

Hänt

De finlandssvenska utbildningsanordnarna har träffats inom ramen för Rätt att kunna, Oikeus osata, via Teams åren 2021-2022. Rätt att kunna är ett utvecklingsprogram för att förbättra yrkesutbildningens kvalitet och jämlikhet. Yrkesakademin i Österbotten, YA, har sammankallat träffarna och deltagit har Optima, Prakticum och Axxell samt delvis Vamia och Folkhälsan.

Till helheten Rätt att kunna hör projekten Delaktig och trygg, Växla upp handledningen, Osaajaksi – Alla kan!, Aktiv och välmående samt TASSU.

Projekt Mer information
Delaktig och trygg Delaktig och trygg – Prakticum
Växla upp handledningen Växla upp handledningen (vlab.fi)
Osaajaksi – Alla kan! Osaajaksi – alla kan! -verkosto – Oikeus osata (gradia.fi)
Aktiv och välmående Aktiv och välmående – Prakticum
Tassu TASSU | Sasky

Känt

Det är långa avstånd mellan de svenskspråkiga utbildningsanordnarna. Utbildning ordnas ofta vid flera olika enheter. Det är svårt att träffas på en plats. Det är få utbildningsanordnare och borde vara lätt att samarbeta. Därför är det bra att kunna träffas via Teams och utbyta erfarenheter.

Tänkt

De finlandssvenska utbildningsanordnarna är små jämfört med finska. Det är små grupper och svårt att hitta effektiva lösningar. Det finns även begränsade resurser för utvecklingsarbetet. Därför är det bra att höra hur andra utbildningsanordnare med samma utgångsläge gjort. Antalet utbildningsanordnare gör också att det är möjligt att ha nätverksträffar så att alla hinner prata och berätta.

Lärt

Det görs mycket på olika håll i Svenskfinland. Studerande är mer delaktiga i skolan och rör på sig mera. Vi tar stora kliv framåt inom handledningen av studerande och olika IT lösningar. En del saker är gemensamma för hela Svenskfinland, medan andra görs inom organisationen eller tillsammans med finska utbildningsanordnare. Nu har vi lärt känna varandra bättre, vilket gör att det är lättare att fortsätta samarbeta och dela med sig av erfarenheter. Så småningom kan vi kanske träffas också fysiskt när coronan ger med sig. Det ger goda förutsättningar för ett fortsatt samarbete.

Texten skriven av Christel Holmlund-Norrén, Yrkesakademin i Österbotten och Lotta Almark, Axxell

Kartan gjord av Nina Ahtola, Axxell