Joustavasti työelämään

erityisopetusValmentavan ja kuntouttavan opetuksen opintoihin kuuluu työelämään tutustumista. Joillekin opiskelijoille tämän työelämään tutustuminen on haastavaa, varsinkin jos täytyy mennä yksin työpaikalle. Opettajat kehittivät opiskelijoille joustavasti työelämään -mallin, jossa kaikki opiskelijat ja opettaja menevät yhdessä työpaikalle tekemään töitä.

Töitä tehdään yhdessä (n. 10 opiskelijaa ja opettaja) pienemmissä ryhmissä muutamasta päivästä viikkoon. Esimerkkinä joustavasta työelämäjaksosta on ryhmän työskentely Citymarketissa. Kaupan kanssa oli sovittu, että opiskelijaryhmä tulee Citymarkettiin kolmena maanantaina peräkkäin. Heidät jaettiin pienempiin ryhmiin ja eri kertoina he olivat eri osastoilla tekemässä kaupan alan töitä, esim. hyllyttämistä.

Mallin tarkoituksena on, että opiskelija tutustuu joustavasti työelämään, jolloin tuleva itsenäinen jakso ei jännitä yhtä paljon. Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä, koska he ovat tutustuneet työelämään ja työelämän sääntöihin tekemällä ja yhdessä. Itsetuntemus ja rohkeus ovat kasvaneet. Myös opettajalle työskentelytapa on mielekäs, koska siinä näkee, miten opiskelijat toimivat työpaikalla.

Lisätietoa:
Riikka Kuusisto, ammatillinen erityisopettaja, Turun ammatti-instituutti
riikka.s.kuusisto@turku.fi