LukioTEKO -NOT

NOT Teleskooppi sijaitsee yli kahden kilometrin korkeudessa, Rogue de los Muchachosin observatoriossa. Kuva: https://users.edu.turku.fi/mihanski/tiedekoulu/NOT.jpg

Nordic Optical Telescope eli NOT on tähtitieteen teleskooppi  La Palmalla, Kanarian saarilla. NOT-teleskooppi on Ruotsin, Tanskan, Islannin, Norjan ja Suomen yhteishanke ja siellä on tehty tähtitieteen tutkimusta vuodesta 1990 lähtien.

LukioTEKO-NOT-kurssilla käytettiin NOT-kaukoputkea etähavaintojen tekemiseen Tuorlan observatoriolta käsin joulukuun alussa 2017. Kurssilla oli mukana 2. ja 3. vuoden lukio-opiskelijoita lukioista ympäri Suomen. Havainnot onnistuivat erittäin hyvin ja kaikki tiedekohteet saatiin havaittua ja kuvattua. Havintokohteina oli ellipsi- ja spiraaligalakseja, kvasaareja, tähtisumu, gammapurkaus, supernova ja gravitaatiolinssi. Ensimmäisenä yönä menetettiin hieman havaintoaikaa sään vuoksi, mutta toinen yö oli selkeä koko yön ajan. Tuorlan lisäksi kurssilaiset tutustuivat Turun yliopiston kampukseen Fysiikan ja tähtitieteen laitokseen, missä saimme kierroksen fysiikan eri laboratorioissa ja kuulimme siellä tehtävästä mielenkiintoisesta tutkimuksesta.

Havaintoryhmissä oli 3-5 oppilasta ja he käyttivät tietokonetta, joka kontrolloi Kanariansaarilla olevaa kaukoputkea. Yhteydet toimivat moitteetta koko ajan. Samalla oltiin yhteydessä NOT-kaukoputkella olevaan paikalliseen avustavaan tähtitieteilijään. Paikallisesti Tuorlassa  oli opiskelijoita avustamassa tähtitieteen tutkija.  Havaintoryhmän oppilaat seurasivat havaintojen etenemistä valkokankaalle heijastetusta tietokonenäytöstä ja lopuksi redusoivat omat kohteensa ja kuvansa. Oppilaat saivat hyvän näkemyksen ammattimaisesta havaintojen tekemisestä ja siitä mitä todellinen tutkimus on.

Mikko Hanski ja Jarno Kukonlehto, NOT-kurssin opettajat

https://drive.google.com/open?id=1Vj7GPLafWt1GWDyGI8T6HTyGzYVLB1UvPqgd7q9I_g4

LukioTEKO NOT-kurssin havintoryhmä tutkimassa kohdetta Tuorlassa joulukuussa 2017.