Digiaalto merellä – turvallisuutta, tietoa ja älyä meriliikenteeseen

Rolls Roycellä kokoustaneet Turun lukioiden rehtorit saivat erinomaisen käsityksen siitä, miten digitalisaatiota parhaimmillaan hyödynnetään laivanrakennusalalla. Älylaivat valtamerellä ilman miehistöä ovat tulevaisuutta ja sitä kohti mennään laivan autonomiatasoa nostamalla, ensin lähiliikenteessä. Aluksen etäohjausta on jo demonstroitu onnistuneesti Kööpenhaminassa heinäkuussa 2017 (operaatio SISU) ja  Suomen länsirannikolla, Eurajoen edustalla, on avattu testialue miehittämättömien alusten testaamiseen. ’Digiaalto’ muuttaa merenkulkua ja koko meriliikenteen logistiikkaketjua tulevaisuudessa.

Rolls Royce Oy on investoinut Suomessa voimakkaasti. Kokkolassa uusittiin tehdasta vesijettien valmistukseen, Raumalla keskitytään Azimuth – kääntöpotkureihin ja Turussa avattiin tutkimus-ja kehityskeskus, R&D centre for remote autonomous ships, tammikuussa 2018. Rekrytointeja on tehty paljon ja tällä hetkellä yritys työllistää Suomessa yli 600 työntekijää. Osaajia tarvitaan monelta alalta mm. merikapteeneja, työturvallisuusasiantuntijoita, digi- ja IT-alan osaajia sekä laivanrakentajia. Rolls Roycen Mervi Pitkänen (Head of External Funding) kertoi myös tiestään alalle: nuorempana kiinnostuksen kohteena oli tekniikka ja kuvataiteet, ei niinkään matemaattiset aineet. Opinnot laivanrakennuksen (DI) ja laiva-arkkitehtuurin parissa Aalto yliopistossa toivat hänet mm. Aker Yardsin Suomen telakoiden kautta nykyisiin työtehtäviin.

Meriliikenteen turvallisuuden, työturvallisuuden ja energiatehokkuuden lisääminen ovat Roll Roycen tutkimuksen ja tuotekehityksen tavoitteita. Uudessa Experience Space –tilassa rehtoreille esiteltiin muun muassa Lidar –tutkaa, joka rekisteröi hyvinkin pienet kohteet, sekä ohjelmistoja, joiden 2D,3D, AR ja tekoälyn sekä koneoppimisen mahdollisuudet tuovat lisää älyä reaaliaikaiseen satamaoperointiin esimerkiksi pimeällä.

Nina Brander, LukioTEKO-koordinaatori

Älylaivoihin suunniteltu, mutta suurta hyötyä myös nykyiseen merenkulkuun tuova Intelligent Awareness (IA) lanseerattiin ensimmäisenä maailmassa, maaliskuussa 2018. Suuri tarkkuus, 3D ja AR, lisätty todelli-suus, tuovat lisää tietoa aluksen tarkasta sijainnista ja ympäristöstä satamaliikenteessä.
Puolalanmäen lukion rehtori testaamassa kapteenin työtilaa ja -tuolia sekä näkymiä komentosillalta, Rolls Roycen Experience Space – tilassa.