Vaasan lyseon ohjelmointiopiskelijoiden vierailu Turun yliopistossa Tulevaisuuden tekniikoiden laitoksella

Vaasan lyseon lukion matematiikan ja tietotekniikan opettajat ja joukko opiskelijoita lähti tutustumaan 15.11.2017 Turun yliopiston Tulevaisuuden tekniikoiden laitokselle. Päämääränä oli käydä katsomassa opiskelupaikka, jonne myös Vaasan lyseon lukion opiskelijoiden on mahdollista päästä suorittamalla koulussa käyttöön otettuja Turun yliopistossa kehitettyjä tietotekniikan ohjelmointikursseja.

LukioTEKO-hankkeen myötä Vaasan lyseon lukio ja Turun yliopisto ovat verkostoituneet ja sopineet tietotekniikan ohjelmointikurssien käyttöönottamisesta ja suoraväylästä, joka mahdollistaa myös vaasalaisille opiskelijoille yliopistopaikan Turun yliopiston Tulevaisuuden teknologioiden laitokselta suorittamalla ohjelmoinnin kursseja lukioaikana.

Päästäkseen opiskelemaan tietotekniikkaa ja ohjelmointia Turun yliopistoon teknillisessä tiedekunnassa on suoritettava Vaasan lyseon lukiossa ATKn peruskurssi, Ohjelmoinnin peruskurssi, Ohjelmoinnin jatkokurssi ja Kyberturvallisuuskurssi Vaasan lyseon lukiossa. Näistä kursseista tulisi saada keskiarvoksi vähintään 8. Nämä suoritetut lukiokurssit takaavat pääsyn haastatteluihin Turun yliopistoon. Haastatteluissa katsotaan vielä opiskelijan soveltuvuutta ja motivaatiota.

Kävimme Vaasan lyseon lukiosta tutustumassa Turun yliopiston  teknilliseen tiedekuntaan Yliopistonmäellä. Matkaan lähti ensisijaisesti ohjelmoinnin peruskurssilla opiskelleita henkilöitä, mutta myös muutama muu kurssin ulkopuolelta osallistui matkalle. Lähdimme todella aikaisin aamulla, ehkä noin seitsemältä, jotta olisimme aikataulussa Turussa. Matkan aikana pysähdyimme syömään Porissa.

Saavuttuamme Turkuun bussi ajoi meidät yliopistorakennuksen viereen, josta siirryimme suoraan aulaan. Lyhyen alkuesittelyn jälkeen esiteltiin meille yliopiston tiloja, muun muassa opiskelijoiden omia kokoontumistiloja.

Sitten jakauduimmekin kahteen ryhmään ja siirryimme kahteen eri pisteeseen ryhmittäin. Ensimmäinen ryhmä siirtyi virtuaalitodellisuushuoneeseen ja toinen pieneen kokoustilaan, jossa meille esiteltiin teknillisen yliopiston tutkinnon sisältöä ja pääsyvaatimuksia sekä kerrottiin jonkin verran myös tutkinnon eri työllistymismahdollisuuksia.

Noin puolen tunnin kuluttua siirryimme kokoushuoneesta virtuaalitodellisuushuoneeseen. Siellä meille esiteltiin erilaisia virtuaalitodellisuuspelejä ja saimme kokeilla niitä VR-lasien kanssa.

Vierailun päätteeksi saimme vielä monet kiitokset yliopiston opettajilta läsnäolostamme. Tämän jälkeen palasimmekin jo bussille, joka kuljetti meidät takaisin Vaasaan.

Vaikka vierailu oli hyvin lyhyt, jäi siitä paljon hyviä muistoja mieleen. Lyhyyden takia siellä läpikäydyt asiat jäivät hyvin mieleen. Jo paikan päällä niitä oli erittäin mielekästä kuunnella.

Antton, Vaasan lyseon lukio.