Suppailua ja valo- ja videokuvausta Vaasan lyseon lukion Mainoskuvauskurssilla

Osallistuin LukioTEKO-hankkeessa kehitettyyn Mainoskuvauskurssille, jonka tavoitteena oli luoda mainoskuvaa ja näyttää Vaasaa muille nuorten silmin sosiaalisen median eri kanavissa. Kurssilla tehtiin yhteistyötä VisitVaasan ja Vaasan alueen matkailuyritysten kanssa.

Mainoskuvan vaatimuksena oli, että materiaalin tuli olla kiinnostavaa ja nuorekasta, mikä lisäisi Vaasan alueen markkinoinnin näkyvyyttä ja saisi myös nuoret kiinnostumaan Vaasasta. Samalla tuli tutustuttua työelämään ja saatua kokemuksia yhteistyöstä yritysten kanssa. Näin me nuoret saimme ensikosketuksen työntekoon ja yrittäjyyteen sekä markkinointiin mainoskuvauksen ohella. Mainoskuvauskurssilla oppi hyödyllisiä taitoja ja sai tärkeitä kokemuksia, jos esimerkiksi myöhemmin aikoo perustaa oman yrityksen.
Ideoimme ystäväni kanssa mainosvideon yhdessä Vaasan SUP Station -yrityksen kanssa. Otin yritykseen yhteyttä ja sovimme mainoskuvauksen sopivan aurinkoiselle päivälle. Elokuussa aurinkoisena kesäpäivänä riensimme Hietasaareen kuvaamaan SUP Stationille mainoskuvia. Meille annettiin pelastusliivit suppailuun ja perehdytettiin lautojen käyttöön. GoPro meillä oli kiinni lautojen etunokassa ja lisävarusteet yritykseltä lainatussa vesitiiviissä laukussa. Toisen kameroista akku oli loppu. Tästä lähtien muistamme tarkistaa virtatilanteen.

Suppailimme ympäri Hietasaarta aurinkolasit nenällämme kuvaillen lyhyitä videoklippejä. Aurinko ja kimalteleva meri olivat tärkeitä elementtejä. Rentouttavuus ja innostavuus harrastuksesta tuli välittyä kameraan ja kuvaan. Muistan, kuinka yritin tasapainotella sup-laudan päällä merellä siinä kumminkaan onnistumatta.

Editointivaihe oli tuskaisa. Tiedostojen lataaminen tökki alkuunsa. Ilmaisohjelmissa tallentaminen maksoi ja ääniraidat eivät sopineetkaan kohdilleen. Muutaman ulkopuolisen avunannon jälkeen lopputulos miellytti kumminkin silmiämme. Video oli tiivis pakkaus mainontaa, naurua ja aurinkoa. SUP Stationilla oltiin tyytyväisiä videon meininkiin.

Opin, että työelämässä tulee olla itse asialla ja ottaa ohjat omiin käsiin. Kukaan ei tule kotoa pyytämään töihin. Lopputuloksen eteen tulee tehdä myös paljon töitä ja uhrata aikaa sekä ajatuksia. Työnteko tulee myös priorisoida oman vapaa-ajan ja ihmissuhteiden kanssa.

Mainoskuvauskurssi oli silmiä avaava kokemus, johon tuli heittäytyä ja jossa piti tehdä aktiivisesti töitä. Oma-aloitteisuuteni parani hankkeen myötä. Yhteyttä tuli ottaa rohkeasti ja ylläpitää kontakteja pitkin projektia. Mainoskuvaus on yksi lisä CV:een. Tämän pohjalta on hyvä lähteä tekemään uusia kuvausprojekteja!

Sointu, Vaasan lyseon lukio