Vaasan lyseon lukion Start up -leirillä pitchattiin ja pizzattiin 4.-5.9.2017

Osallistuimme Vaasan lyseon lukion Start up -leirille 4-5.9.2017. Leirillä esittäytyi Gambit Lab Oy Ab toimitusjohtaja Tim Wallin, joka kertoi omasta yritysurastaan ja yrityksen perustamisesta. Hän haastoi meidät keksimään liiketoimintaa kehittämällä älykotiin uusi älykäs toiminto tai palvelu.

Lisäksi leirillä vieraili I`m blue OY:n perustajayrittäjä kertomassa NY-vuosi yrittäjänä toiminnasta. Ravintola Illyrianin ravintolapäällikkö Fatos Kavaja kertoi leiriläisille oman tiensä yrittäjäksi ja toi mukanaan 15 pizzaa leiriläisille syötäväksi. Leiri huipentui muillekin opiskelijoille avoimeen tilaisuuteen, jossa tiimit pitchasivat omat liikeideansa. Pitchaustilaisuudessa YES Pohjanmaan aluepäällikkö Inger Aaltonen kertoi opiskelijoille tulevaisuuden työelämätaidoista, joihin myös yrittäjäosaaminen ja yrittäjämäinen asenne kuuluvat tärkeänä osana. Päätöstilaisuudessa esiteltiin uusi yrittäjyyden ja liiketalouden opintokokonaisuus paikalla olleille opiskelijoille.

Tehtävämme oli kehittää leirin aikana toimiva yritys ja esitellä se lopuksi yleisölle. Kunnianhimoiselta kuulostava tehtävä kuitenkin osoittautui mahdolliseksi omistautuneen ja motivoituneen tiimin avulla.

Elokuvassa ”Rocky” päähenkilö Rocky Balboa sanoo: ”The world ain’t all sunshine and rainbows. It’s a very mean and nasty place… and I don´t care how tough you are, it will beat you to your knees and keep you there permanently, if you let it.” Mikä on mielestäni osuvasti sanottu, elämä tulee iskemään sinua vasten kasvoja, vaikka kuinka sitä yrittäisi välttää. Yrittäjyydessä tämä pitää vielä enemmän paikkansa, koska vastoinkäymiset kuuluvat asiaan ja niistä pääsee yli ainoastaan työllä ja luovilla ratkaisuilla.

Pohtiessamme ja työstäessämme liikeideaamme törmäsimme useisiin ongelmiin. Etenkin ryhmällemme aiheutti päänvaivaa, miten saada liikeidea tuottavaksi ja miten hoitaa logistiset ongelmat. Kovan mietinnän jälkeen syntyi suunnitelmat tarkasti ajoitetuista ruokatoimituksista ja taloudellisimmista reiteistä ja lopulta monta suurta ongelmaa oli vähentynyt muutaman pienempään ongelmaan. Kokemus opetti paljon ongelmanratkaisusta ja ryhmätyön tekemisen tärkeydestä. Lisäksi ymmärsimme, miten tärkeää on kehittää liikeideaa ja liiketoimintatapaa ja viemään niitä eteenpäin täydellä vauhdilla. Tärkeä asia, minkä opimme, oli luottamus omaan ja ryhmän työhön.

Saavutimme paljon leirin aikana vuorokaudessa. Voimme vain kuvitella mitä olisimme saavuttaneet pidemmässä ajassa…

Start up -leiri oli hauska, opettavainen ja silmiä avaava elämys, joka tarjosi huikeita taitoja opittaviksi ja kokemuksia koettaviksi. Toivon että jokainen joka osallistui kurssiin voi katsoa taaksepäin ja todeta, että se oli ”worth it”. Itse tätä alussa pohdin ja näin jälkikäteen voin myöntää, että kyllä, olihan se.

On tärkeää, että Start up -leiri järjestetään tulevaisuudessakin. Tapa millä kurssi opettaa yritysmaailmasta on ainutlaatuinen ja arvokas. Se kehittää myös hienosti oppilaiden tietoja ja taitoa ja ajattelua sekä mielenkiintoa myös jatko-opinnoissa yrittäjyyden suuntaan. Toinen hieno hyöty, mitä kurssi antaa, on mahtava määrä kokemuksia tiiviistä ryhmätyöskentelystä ja monenlaisesta pulmien ratkonnasta.

Start up -leirin voittajien on helppo hymyillä.

Aaro, Otso, Alexander ja Henri, Vaasan lyseon lukio