Vaasan lyseon lukiossa työelämälähtöisiä lukio-opintoja Kesätyökurssilla

Osallistuin Vaasan lyseon lukion soveltavalle Kesätyökurssille (OPO3) kesällä 2017. Valitsin kurssin, sillä se ei vaatinut työskentelyä kouluajalla, vaan pelkästään vapaa-ajalla. Kurssista oli myös helppo saada suoritusmerkintä, joten ajattelin vain, että miksi ei!

Olin töissä päiväkodissa kesäkuun ajan Inkerinpuiston päiväkodissa. Siellä minut perehdytettiin työhön, ja kerrottiin, mitä minulta odotetaan ja mitä minun pitää tehdä. Työhön oli sinänsä helppo perehtyä, sillä valmennan työkseni Vaasan Telinetaitureissa, ja sen kautta olen lasten kanssa vähintään seitsemän tuntia viikossa tekemisissä. Työtehtäviini päiväkodissa kuului mm. lasten kanssa leikkiminen ja pienet käsityöt.

Kesätyökurssin ideana oli lisätä nuorten kiinnostusta työskentelyä kohtaan, ja lisätä nuorten työkokemusta. On tärkeää lisätä työelämän tuntemusta jo nuorena, jotta aikuisena ei olisi niin hankalaa hakea tai saada töitä. Kesätyökurssin tehtävät antoivat pohdittavaa koskien työelämään ja siihen liittyviin asioihin. Ne ohjasivat oppimaan ja pohtimaan keskeisiä työelämässä tarvittavia ja siihen liittyviä asioita.

Kesätyökurssi laajensi käsitystäni oikeasta työelämästä, kun pääsin itse osallistumaan töiden tekemiseen. Työelämä tuli käytännössä tutummaksi minulle, kun sain itse tehdä niin sanottua oikeaa ja kunnollista työtä, eikä vain ”pieniä hommia”, mitä yleensä TET-viikoilla tehdään. Myös kesätöihin hakeminen ja kesätöissä oleminen valmistivat tulevaisuuden työnhakuun ja työuraa ajatellen. Työhakemuksen ja CV:n tekemistä tuli siis harjoiteltua ennen varsinaista työhakua. Myös työhaastattelu tuli vastaan kesätöitä hakiessa.

Kesätöissä oppi myös sosiaalisia taitoja, mitä myös oikeassa työelämässä tarvitaan. Ilman sosiaalisia taitoja ei töissä käynti ja niiden tekeminen voi olla kauaa kivaa, sillä joka työpaikalla on monia tilanteita, joissa sosiaalisia taitoja tarvitaan.

Minun mielestä hauskinta kesätöissä oli se, että siellä sai olla oma itsensä, eikä tarvinnut pelätä muiden mielipiteitä. Helppoahan se on tietenkin sanoa, kun puhutaan lapsien kanssa olemisesta. Joku voi nimittäin ajatella, että eiväthän lapset osaa vielä muodostaa kunnon mielipiteitä, mutta kyllä he osaavat. Tämä on tullut todettua monta kertaa sekä kesätöissä että valmentamassa ollessa!

Itselläni ei ole vielä aivan selkeää urasuunnitelmaa tulevaisuutta varten, mutta ajatuksena olisi suunnata lääketieteen ja tai tutkijan alalle. Lisäksi jos nämä saisi yhdistettyä lasten kanssa olemiseen, olisi se unelmien täyttymys. Kesätöissä ollessani sain siis lisää kokemusta eri-ikäisten lasten kanssa työskentelystä, ja heidän kanssaan olemisesta. Kesätyöjakso antoi lisää kokemusta lapsista, sekä siitä, millaisia he ovat, liittyen ikään ja kehitysvaiheisiin.

Heini, Vaasan lyseon lukio