Omatalous -hachatonissa suunniteltiin työelämäyhteistyötä taloustiedon ja talousmatematiikan kursseille Vaasan lyseon lukiossa

Omatalous -hachatonissa suunniteltiin työelämäyhteistyötä taloustiedon ja talousmatematiikan kursseille Vaasan lyseon lukiossa

Vaasan lyseon lukiossa järjestettiin yhteistyössä Vaasan yliopiston, Vaasan Osuuspankin ja Octo Solutions Oy:n kanssa Omatalous –hachaton hybriditoteutuksena 11.9.2020. Opiskelijat kokoontuivat yhdeksi päiväksi kuuntelemaan asiantuntijoiden esityksiä ja innovoimaan uusia tapoja opiskella oman talouden hallintaan liittyviä asioita työelämälähtöisesti. Vierailijoiden esityksiä päästiin seuraamaan Teamsin kautta.

Omatalous-hachatonin tavoitteena oli tuoda lukiolaisille tutuksi kauppatieteiden opiskelua ja suunnitella yhdessä opintopolkua Vaasan yliopiston kauppatieteisiin sekä suunnitella taloustiedon ja talousmatematiikan kurssille uusia käytäntöjä yhteistyössä Osuuspankin ja OctoSolutions Oy:n kanssa. Tapahtuman tavoitteena oli myös lisätä kiinnostusta kauppatieteiden opiskeluun, mutta myös tehdä koko taloustiedon opiskelusta henkilökohtaisempaa tuomalla siihen mukaan talousteorian ja talousmatematiikan rinnalle oman talouden hallintaan liittyvää osaamista yhteistyössä työelämän, yritysten ja Vaasan yliopiston kanssa.

OmaTalous -hachatonissa yliopistotutkija Saija Alanko luennoi taloustiedon oppimateriaaleista ja kertoi omasta väitöstutkimuksestaan, joka liittyy lukion taloustiedon oppimateriaaleihin. Tämän jälkeen Vaasan yliopiston kauppatieteiden professori Panu Kalmi kertoi, miten pelillistämistä voidaan käyttää pedagogisena keinona taloustiedon oppimateriaalien kehittämisessä.

Vaasan Osuuspankin johtaja Kaisa Lejon kertoi pankkien tarjoamista säästämiseen ja sijoittamiseen kuuluvista palveluista, joilla pyritään helpottamaan säästämistä ja tekemään siitä houkuttelevampi vaihtoehto esimerkiksi ostosten yhteydessä säästöön siirtyvällä rahasummalla. Octosolutions Oy:n perustaja Teppo Niinikivi kertoi uudenlaisesta finsense.fi joukkoälyyn pohjautuvasta sijoitusalusta, jossa pystyi kuvitteellisesti sijoittamaan osakkeisiin ja seuraamaan sitten, kuinka olisi näillä valinnoilla pärjännyt. Alusta oli mielenkiintoinen, koska se mahdollistaa riskittömän tutustumisen sijoittamiseen ja opettaa näin tärkeitä taitoja ennen markkinoille menemistä.

Omatalous-hachatonin haasteena oli keksiä uusia työelämälähtöisiä kätäntöjä taloustiedon ja etenkin oman talouden hallinnan opiskeluun lukion taloustiedo ja talousmatematiikan kursseille. Lopputuloksena syntyi monta eri näkökulmista taloustietoa ja nuorten omaa taloutta lähestyvää työtä, joissa paneuduttiin mm. juuri oman talouden hallintaan, säästämiseen ja sijoittamiseen ja apuvälineisiin tavoitteiden saavuttamisessa, jatko-opintoihin tähtäävään yhteistyöhön ja vaihtoehtoihin tutustumismahdollisuuksiin ja pelillistämisen mahdollisuuksiin opinnoissa ja sijoittamistaitojen kannalta. Hachatonin päätteeksi ryhmät esittivät omat ideansa ja Vaasan yliopiston kauppatieteiden professori Panu Kalmi kommentoi ideoita.

Teksti: Mikko Salo

Kuvat: Mika Jokiaho

Comments are closed.