TSYK:n biokemian kurssin opiskelijat vierailulla Orionilla 

TSYK:n biokemian kurssin opiskelijat vierailulla Orionilla 

   Kevään 2019 lopulla järjestettiin kaksi vierailupäivää, joissa pääsin tutustumaan Turun Orionin pesulaboratorion toimintaanJälkimmäisen vierailukerran lopulla syntyi idea siitä, millaista yhteistyötä voisimme lähteä tekemään seuraavana lukuvuonna. Alkutalven 2019 aikana sovimme käytännönjärjestelyistä.  

Orionin kanssa päätettiin sitoa lukiossamme järjestettävään koulukohtaiseen soveltavaan biokemian kurssiin. Biokemian kurssi on kemiaa ja biologiaa integroiva kurssi, jossa tehdään eri biomolekyyleihin liittyviä kokeellisia töitä teorian opiskelun lomassa. Lääketeollisuus on aiheena kemiaa ja biologiaa hyvin integroiva. Biokemian kurssi oli luonteva valinta yhteistyöhön, sillä lääkkeitä voidaan tarkastella sekä kemiallisten, että biologisten ominaisuuksien näkökulmasta. Yrityksen kannalta yhteistyön tarkoituksena on saada näkyvämmäksi kemian alan työpaikkoja sekä saada myös tulevaisuudessa lisää uusia motivoituneita työntekijöitä. 

Vierailu päätettiin järjestää Orionin pesulaboratoriossa. Paikka valikoitui vierailukohteeksi tällä kertaa siitä syystä, että yrityksen muihin tiloihin emme olisi päässet opiskelijoiden kanssa tekemään vierailun varsinaista kokeellista osuutta.  Vierailun aikana oli hienoa huomata, että Turussa Orionin pesulaboratoriossa opintojensa ohella työskentelee tuntityöntekijöinä kemian alan korkeakouluopiskelijoita. 

Biokemian kurssin opiskelijat vierailivat neljän hengen ryhmissä Orionin pesulaboratoriossa helmi-maaliskuussa 2020. He pääsivät tekemään pesutestejä, joissa tutkittiin lämpötilan ja erilaisten pesuaineiden pH-arvojen vaikutusta pesutuloksiin. Opiskelijat päällystivät jokainen oman levyn Opadry:llajota käytetään lääketablettien päällystämiseen. 

Opiskelija pipetoimassa automaattipipetillä 

Opiskelija levittämässä Opadry:tä levyn pinnalle spaattelilla. 

Vierailukerroilla ryhmät käyttivät testeissään eri lämpötiloja ja neljää eri pH-arvoista pesuainetta. Kävimme koulussa läpi vierailun jälkeen kaikkien ryhmien tulokset ja vertailimme lämpötilan ja pesuaineen pH:n vaikutusta pesutuloksiin. Opiskelijoiden hyvien tulosten avulla pystyttiin päättelemään, kuinka lämpötila ja pesuaineen pH vaikuttavat tablettienpäällysteliuoksen poistamiseen tuotantotiloista. 

 

Opiskelijoiden näytelevyt ennen pesua. 

 

Näytelevyt pesun jälkeen

Kokeellisen osuuden lisäksi opiskelijat pääsivät kuulemaan Orionin toiminnasta. Vierailun aikana opiskelijoilla oli mahdollisuus kysyä heitä askarruttavia kysymyksiä sekä vierailua pitäviltä korkeakouluopiskelijoilta että heidän esimieheltäänKurssipalautteessa ja keskusteluissa opiskelijoiden kanssa nousi esille, että monikaan heistä ei ollut ajatellut kuinka tärkeää ja toisaalta myös työlästä on tuotantotilojen puhdistaminen kaikista lääkeainejäämistä ennen seuraavaa tuotantoerää. Mielestäni oli hyvä, että kokeellinen työ olikin jotakin aivan muuta mitä opiskelijat olivat olettaneet sen olevan. Tämä laittoikin heidät ajattelemaan, kuinka monipuolista osaamista yrityksen sisällä tarvitaan sekä lisäksi kuinka tärkeää yhteistyö eri yrityksen yksiköiden välillä on. Palautteiden perusteella opiskelijat myös yllättyivät siitä, kuinka monta erilaista saman koulutusalan työtehtävää yhden yrityksen sisältä voi löytyä, sekä kuinka monipuolisesti luonnontieteiden osaamista lääketeollisuudenkin alalla tarvitaan.  

Vierailu Orionilla lisäsi opiskelijoiden tietämystä kemian alan korkeakouluopinnoista, työelämän tarjoamista mahdollisuuksista ja työelämään siirtymisestä. Opiskelijat pääsivät näkemään, kuinka jo korkeakouluopintojen ohessa on mahdollisuus kartuttaa oman alan työkokemusta. Biokemian kurssin valitsevat opiskelijat ovat jo lähtökohtaisesti kiinnostuneita kyseisestä alasta sekä kemiaan ja biologiaan suuntautuvista korkeakouluopinnoista. Tällainen yhteistyö paikallisen yrityksen kanssa laajentaa opiskelijan näkemystä siitä, mitä kaikkea luonnontieteiden pohjakoulutuksella on mahdollisuus tehdä.  

Opiskelijoille, minulle opettajana sekä Orionin päässä vierailun järjestäneelle henkilölle jäi vierailun jälkeen positiivinen kuva yhteistyöstämme. Aiomme tulevaisuudessa jatkaa yhteistyötä Orionin kanssa ja kehittää sitä opiskelijoiden palautteen pohjalta. Onnistuneen vierailun ja opiskelijoiden palautteen pohjalta voinkin lähteä kehittämään kurssin sisältöä ensi lukuvuotta varten niin, että voisimme syventyä hieman enemmän jo oppitunneilla lääkkeisiin ja käsitellä niitä monipuolisesti kemian ja biologian näkökulmista. Kiitän Orionia yhteistyöstä sekä sen jatkamisesta tulevaisuudessa! 

 

Katariina Säteri 

kemian, biologian ja matematiikan aineenopettaja 

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio 

Kuvat ja teksti: Katariina Säteri 

Comments are closed.