Biokemian kurssilla Orionin pesulaboratorioon 

 Biokemian kurssilla Orionin pesulaboratorioon 

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion Biokemian kurssin opiskelijat kävivät helmi-maaliskuun aikana tutustumassa Orionin lääketehtaan yhteydessä sijaitsevaan pesulaboratorioon. Orionin Turun tehdaskompleksiin kuuluu pilleri- ja voidemuotoisten lääkkeiden valmistuslinjojen ohella useita tutkimus- ja kehityslaitoksia. Pesulaboratoriossa kehitetään menetelmiä, joita käytetään muun muassa tuotantolaitteiston puhdistamiseen lääkejäämistä, mikä mahdollistaa useiden lääkkeiden valmistamisen samoilla arvokkailla laitteilla. 

Vierailun aikana opiskelijat perehdytettiin Orion Oyj:n maailmanlaajuiseen toimintaan ja yhtiön tuottamiin lääkkeisiin. Esityksen aikana saatiin tietoa myös lääkkeiden kehittämisprosessista ja kehitteillä olevista lääkkeistä. Opiskelijoille kerrottiin, että Orion Oyj:n toiminta on erittäin laajaa ja tehokasta yhtiön kokoon nähden. Poikkeuksellista yhtiössä on myös toiminnan monipuolisuus, koska yhtiö valmistaa ja kehittää omia lääkkeitä sekä tuottaa ulkopuolisten yhtiöiden tuotteita.  

Kuva pesuohjeesta lasissa. 

Opiskelijat pääsivät vierailulla kuulemaan näiden pesumenetelmien sekä muiden laitoksen osien toiminnasta ja merkityksestä sekä osallistumaan itse eri pesumenetelmien kokeelliseen vertailuun. Työn aikana opittiin muun muassa neljä pesutuloksen tärkeintä osatekijää: lämpötila, mekaanisuus, pesuaine ja aika. Kokeellisuuden ohella opiskelijat pääsivät esittämään itseään askarruttavia kysymyksiä mm. jätevesien lääkejäämistä ja alan koulutuspoluista. 

 

Kuva levyistä pesuliuoksissa. 

 

Kuva lopputuloksesta. 

Vierailu toi hyvin esille sen, miten laajat mahdollisuudet niin kemian, tekniikan, lääketieteen ynnä muiden alojen opiskelijoilla on työllistyä lääketeollisuudessa ja sen ulkopuolellakin. Vierailulla myös korostettiin lääketeollisuudessa työskentelyä opiskelujen aikana eri luonnonteiden aloilta.  

 

Orionin vierailun lisäksi kurssilla on kokeiltu DNA:n eristystä ja pilkkomista Biokemian laitoksella. Opiskelijat ovat saaneet myös esittää toisilleen biomolekyylejä mm. solun toiminnan ja ruoansulatuksen kannalta. Jokaiseen biomolekyyliin liittyen tehtiin myös kokeellinen työ, kuten tärkkelyksestä biomuovin valmistus.  

 

Anastasia, Elviira ja Aapeli 

TSYK 

Biokemian kurssin opiskelijat 

Kuvat: Peppi Pinomäki 

Comments are closed.