Kuulumisia aitiopaikalta Euroopan unionin komissiosta Vaasan lyseon lukion Lukion työelämäkumppanit -luennolla

Kuulumisia aitiopaikalta Euroopan unionin komissiosta Vaasan lyseon lukion Lukion työelämäkumppanit -luennolla

Vaasan lyseon lukiossa järjestettiin Lukion työelämäkumppanit -luento Töissä aitiopaikalla Euroopan unionin komissiossa 2.12.2019. Luennolla Euroopan unionin komission virkanainen Helena Laakso kertoi omasta opiskelu- ja työpolustaan Vaasan ylipistosta hallintotieteiden opiskelijasta kansainvälisiin tehtäviin ensin YK:ssa ja sitten Euroopan unionin komissiossa. Saimme tietoa EU:n kehitysyhteistyöstä ja kansainvälisten työtehtävien vaatimuksista ja piirteistä.

Lukion jälkeen Laakso opiskeli Vaasan yliopistossa hallintotieteitä, minkä jälkeen hän on työskennellyt YK:ssa ja EU:n komissiossa.

Laakso kannusti meitä opiskelemaan kieliä, sillä esimerkiksi EU:ssa työskennellessä englannin osaamista pidetään itsestään selvänä eikä se ole siellä erityistaito. Kielien osaamisen merkityksen pitäisi olla nykyisin erittäin globaalissa maailmassa jo itsestään arvokas asia, mutta sitä ei tule helpoksi mieltäneeksi lukio-opintojen aikana, kun ajatus työelämästä on vielä läpikuultavan verhon takana. Eri alojen ja työntekijöiden omat kokemukset ovat hyviä muistutuksia kielten hyödystä työelämässä.

Laakso kertoi Euroopan unionin tekevän myöskin laajaa kehitysyhteistyötä niin EU:n sisällä, kuin myös ulkopuolisten tahojen kanssa. EU:n rahallinen panostus kehitysyhteistyöhön on merkittävä maailmalla ja tärkeä väline kehityksen mahdollistajana. Euroopan unionin panostaminen on mielestäni hyvä osoitus globaalista yhteydestämme toisiimme, jolloin yhteistyö ja toisten auttaminen on tärkeää ja on pitkällä aikavälillä hyväksi kaikille.

Laakso kertoi lisäksi oman näkemyksensä EU:n direktiivien uutisoinnista. EU:n tekemistä direktiiveistä uutisoidaan usein niin kutsutuilla klikkiotsikoilla eivätkä kaikki tehdyt uudistukset ja linjaukset päädy uutisointiin, minkä vuoksi kuva direktiiveistä saattaa olla suppea.

Hyvänä esimerkkinä EU:n linjaus kieltää kertakäyttöiset muoviaterimet tulevaisuudessa. Monet ovat varmasti huomanneet, ettei EU ole ainut muovin käyttöä rajoittava taho, itse olen nähnyt uutisointia esimerkiksi muovipussien kieltämisestä joissakin Aasian valtioissa ja kaupungeissa. Suuntaus on siis yleinen, eikä yksilön elämää vaikeuttamiseksi tehty.

Teksti: Mikko Salo

Kuvat: Mika Jokiaho

Comments are closed.