Vaasan lyseon lukiossa otettiin Yrittäjyyskasvatuksen Erasmus+ Be Creative -hankkeesta vauhtia yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen pakolliselle englannin kurssille

Vaasan lyseon lukiossa otettiin Yrittäjyyskasvatuksen Erasmus+ Be Creative -hankkeesta vauhtia yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen pakolliselle englannin kurssille

Vaasan lyseon lukion Business schoolin yrittäjäopiskelijoita on mukana Yrittäjyyskasvatuksen Erasmus+ Be Creative -hankkeessa yhdessä latvialaisen Jurmalan ja italialaisen Terracinan kaupungin lukionuorten kanssa. Vaasan kaupungissa hanketta koordinoi YES Pohjanmaan aluepäällikkö Inger Aaltonen. Vaasan lyseon lukiosta hankkeeseen osallistuu viisi Business Schoolin opiskelijaa ja valvovana opettajana englannin ja espanjan lehtori Hanna Perhiö, joka on mukana Lukion työelämäkumppanit hankkeessa kehittäjäopettajana. Erasmus+ hanke liittyy Lukion työelämäkumppanit -hankkeeseen siten, että Yrittäjyyskasvatuksen Erasmus+ Be Creative -hankkeen aikana etsitään uusia työelämä- ja yrittäjyyskasvatuksen sisältöjä ja toimintatapoja englannin Opiskelu, työ ja toimeentulo -kurssille (ENA06). Yhdistämällä kaksi eri hanketta voidaan tehokkaasti hyödyntää myös Business Schoolin opiskelijoiden ja YES Pohjanmaan yrittäjyys- ja työelämäkasvatukseen liittyvää osaamista englannin kielenopetuksen kehittämisessä työelämälähtöisemmäksi.

Yrittäjyyskasvatuksen Erasmus+ hankkeen ensimmäinen matka tehtiin Latviaan Jurmalaan 8.—14.4.2019. Matkamme alkoi loistavasti: lentomme Vaasasta Helsinkiin oli 30 minuuttia myöhässä ja missasimme jatkolennon Riikaan. Ähkimisen ja puuskutuksen jälkeen löysimme tiemme Finnairin-lippujenvaihtopisteeseen, josta tuskaisen tunnin jälkeen saimme uudet lentoliput. Neljän tunnin odotusaika ja 17 euron Finnairin meille myöntämän maksusetelin käyttö alkoi. Muutamaa hetkeä myöhemmin matka jatkui kylläisenä ja väsyneenä kohti Riikaa.

Ensivaikutelmat Latviasta eivät olleet kovin miellyttävät. Moottoritie, joka oli kuoppaisempi kuin perunapelto ja hotelli, joka oli kuin suoraan huonosta kauhuelokuvasta, mutta onneksi nämä asiat jäivät taka-alalle matkan edetessä. Seuraavan aamun valjetessa muuttui kuva Jurmalasta jopa viihtyisäksi. Kun tämä Baltian pölyyntynyt helmi kuitenkin alkoi käydä meille tutummaksi, huomasimme ihastuvamme sen vanhanaikaiseen, mystiseen ja rustiikkiseen olemukseen.

Kiertelemällä Jurmalan kaupunginosia yhdessä jurmalalaisten ja italialaisten uusien ystäviemme kanssa, niin lomakeitaita kuin köyhempiä lähiöitä, sekä tutustumalla pääkaupunkiin Riikaan saimme sellaisen raapaisun Latviasta, ettemme kutsuisi itseämme enää turisteiksi. Tutustuminen latvialaiseen kulttuuriin todella avarsi silmiä. Kontrasti esimerkiksi saman korttelien rakennusten välillä oli hurja. Saattoi olla täysin uusi moderni oligarkin omistama huvila ja romahduspisteessä oleva läpeensä mätä puurakennus vierekkäin. Oli myös hauska huomata kuinka ylpeitä paikalliset nuoret olivat maastaan ja kulttuuristaan.

Matkan alkupuolella harrastettiin erilaisia tutustumisleikkejä, mikä oli hyvä asia sen kannalta, että kaikki olivat lähes tuntemattomia toisilleen. Loppuviikosta pääsimme kuitenkin jo hieman sisään itse projektin aiheeseen. Pienissä ryhmissä aloimme pohtia omia yritysideoita ja liikeideatkin alkoivat muodostua. Hyödynsimme liikeidean työstämisessä business canvasta ja verkostoitumisessa speed dating -menetelmää.

Tutustuimme myös paikalliseen yrittäjyyteen yritysvierailuilla. Kävimme paikallisessa Lappset Oy:ssä eli Jürmalas Mezaparki Ltd:ssä yritysvierailulla. Tutustuimme siellä yrityksen tuotantolinjaan, tuotteisiin, suunnitteluun, jakeluun sekä johtamiseen. Saimme jutella yrityksen toimitusjohtajan kanssa ja kysyä hänen urastaan. Sen lisäksi kävimme Korso Galerija -kauppakeskuksessa. Kauppakeskuksen markkinointipäällikkö esitteli meille keskuksen ja kertoi meille sen perustamisesta ja johtamisesta. Vierailimme myös kansainvälisessä suuressa NY-myyntitapahtumassa, joka oli tuonut Latviaan Riikaan 400 NY-yrittäjää eri puolilta Eurooppaa.

Viikko Latviassa Jurmalassa antoi paljon. Saimme tutustua uusiin ihmisiin ja samalla kehittää yhteistyötaitojamme liiketoiminnan alalla. Myös kosketus latvialaiseen kulttuuriin ja elämään antoi avain uuden perspektiivin nähdä asioita. Myös kielitaito koheni. Vaikka löysimmekin latvian ja suomen kielestä yhteisen, samaa asiaa tarkoittavan lauseen “firma maksaa”, kommunikointi käytiin, yllätys, englannin kielellä.

Latviasta jäi kuva kovin yrittäjähenkisenä maana, jossa yrittäjyyttä arvostetaan ja tuetaan. Tuntui, että Neuvostoliiton ajan sosialismista oli opittu paljon ja yhdessä kansana siirrytty yrittäjäystävälliseen asenteeseen työelämässä ja arjessa. Matka antoi positiivisia työkaluja omien unelmien tavoitteluun ja sai odottamaan projektin seuraavaa matkaa Italiaan toden teolla. Yrittäjyyskasvatusprojektin ensimmäinen matka Latviaan kasvatti kulttuurillisesti, mutta myös henkisesti.

Matkan lopulla ideoimme yhdessä englannin opettajan kanssa tapoja hyödyntää opittua ja koettua englannin Opiskelu, työ ja toimeentulo -kurssilla (ENA06). Kurssilla käsitellään työelämää, opiskelua ja yrittäjyyttä. Suunnittelimme, että opiskelijat saavat haasteen liikeidean tekemiseen paikalliselta yritykseltä. Kurssin aikana opiskelijat perustavat ryhmittäin mielikuvitteellisia yrityksiä, jotka vastaavat tähän haasteeseen. Opiskelijat pääsevät keksimään ja luomaan bisnesidean, jota työllistetään oppimamme business canvasta hyödyntäen ja pyramiditeoriaa soveltaen. Ryhmien muodostamisessa käytetään speed dating -työskentelytapaa, jossa verkostoidutaan ja haetaan itselle mahdollisia liikekumppaneita. Loppuhuipennus on oman bisnesidean esittely eli pitchaaminen muille kurssilaisille.

Onneksi yhteinen matkamme ei ollut vielä tässä, vaan vaasalaiset, jurmalalaiset ja terracinalaiset nuoret tapaavat hankkeen aikana vielä kaksi kertaa. Olemme suuresti kiitollisia projektista, jonka aikana olemme verkostoituneet latvialaisiin ja italialaisiin nuoriin, ja lähentyneet oman koulun sisällä olevan, yrittäjähenkisen porukan kesken. Paldies!

Teksti: Lotta Vuohijoki, Inkeri Pöllänen, Otso Tolonen, Valtteri Rahko ja Jesse Ilvesoksa
Kuvat: Hanna Perhiö ja Mika Jokiaho.

Comments are closed.